Angajații de la privat sunt mai motivați decât cei de la stat: 60% dintre salariații români nu se simt apreciați de angajatori
Un studiu recent realizat de Centrul de Formare APSAP arată că majoritatea angajaților din România, atât din sectorul public, cât și din cel privat, nu se simt apreciați de angajatori.
Diferențe între sectorul public și privat
Potrivit sondajului, 60% dintre angajați simt că nu primesc recunoașterea cuvenită la locul de muncă, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu se simt motivați să se autodepășească profesional.
Studiul, la care au participat peste 2.000 de angajați, evidențiază o diferență semnificativă între percepția angajaților din sectorul public și cei din sectorul privat. Aproximativ 63% dintre angajații la stat declară că se simt mai puțin apreciați de angajatori comparativ cu cei din mediul privat.
De asemenea, 45% dintre angajații din sectorul privat se simt „extrem de motivați” să își depășească limitele profesionale, în timp ce doar 37% dintre angajații din sectorul public împărtășesc acest sentiment.
Temeri majore ale angajaților români
Printre principalele temeri ale angajaților, atât din sectorul public, cât și din cel privat, se numără lipsa timpului pentru viața personală, urmată de teama de a face greșeli majore sau de a eșua în proiecte importante. Suprasolicitarea și incapacitatea de a face față cerințelor personale ocupă locul al treilea în topul îngrijorărilor.
Așadar, în ceea ce privește motivația, flexibilitatea programului și echilibrul dintre viața personală și cea profesională reprezintă principalul factor motivant pentru 48% dintre angajați din sectorul privat și 29% dintre cei din sectorul public. De asemenea, recunoașterea și aprecierea din partea colegilor și a conducerii sunt importante pentru 30% dintre angajați, indiferent de sectorul în care activează.
Discrepanțe salariale și bariere la angajare
Sondajul mai arată că regiunea București-Ilfov este cea în care se câștigă cel mai bine, cu 9% dintre angajați având venituri de peste 12.000 lei lunar. În ceea ce privește procesul de angajare, beneficiile salariale sub așteptări reprezintă cea mai mare barieră pentru angajații din ambele sectoare, public și privat.
Astfel, Centrul de Formare APSAP, fondat în 2014, este un lider în oferirea de programe de perfecționare profesională pentru angajați din sectorul public și privat din România. Cu peste 250.000 de participanți și o echipă de 75 de formatori, APSAP continuă să sprijine dezvoltarea competențelor profesionale ale angajaților din diverse domenii.